Recept: volkorenbrood

Met dit recept maakt u thuis een volkoren rozijnenbrood. Dit recept is goed voor 1 brood.

Wat is er nodig

  • 500 gram volkorenmeel
  • 7 gram gist
  • 8 gram zout
  • 10 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 350 ml lauwwarm water
  • 20 gram ongezouten roomboter

Bereiding

  • Meng het gist, de basterdsuiker en 100 mililiter lauwwater in een kom
  • Dek de kom af en laat het 10 minuten staan
  • Doe de bloem, het zout en de ongezouten roomboter in een andere kom, schenk hier de overige 250 mililiter water bij en het eerder gemaakte water met gist
  • Kneed het mengsel in 15 minuten tot een deeg met de hand, of met een keukenmachine met deeghaak en vorm een bal van het deeg
  • Vet een kom lichtjes in met olijfolie
  • Leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 1 uur rijzen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
  • Druk de lucht uit het deeg en vouw deze in de gewenste vorm
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop
  • Bak het brood in circa 35 tot 40 minuten gaar. Het brood is gaar als deze aan de onderkant hol klinkt
  • Laat het gebakken brood minimaal 30 minuten afkoelen voordat deze gesneden en gegeten wordt

Bron: Baktotaal.