Recept: volkoren rozijnenbrood

Met dit recept maakt u thuis een volkoren rozijnenbrood. Dit recept is goed voor 1 brood.

Wat is er nodig

  • 500 gram volkorenmeel
  • 300 gram donkere rozijnen
  • 7 gram gist
  • 8 gram zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 10 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 350 ml lauwwarm water
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • Olijfolie (liefst walnotenolie) om kom in te vetten

Voorbereiding

  • Bereid de rozijnen het liefst de avond voordat u het brood gaat bakken voor. Doe de rozijnen in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten wellen. Vervolgens giet u de rozijnen af.

Bereiding

  • Meng het gist, de basterdsuiker en 100 mililiter lauwwater in een kom
  • Dek de kom af en laat het 10 minuten staan
  • Doe de bloem, het zout, het kaneel en de ongezouten roomboter in een andere kom, schenk hier de overige 250 mililiter water bij en het eerder gemaakte water met gist
  • Kneed het mengsel in 10 minuten tot een deeg met de hand, of met een keukenmachine met deeghaak
  • Voeg de rozijnen toe en kneed het mengsel in 5 minuten tot een deeg en vorm een bal van het deeg
  • Vet een kom lichtjes in met olijfolie (het liefst walnotenolie)
  • Leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 1 uur rijzen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
  • Druk de lucht uit het deeg en vouw deze in de gewenste vorm
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop
  • Snijd het deeg aan de bovenkant in, bestrijk het met water en strooi er lichtjes meel op
  • Bak het brood in circa 35 tot 40 minuten gaar. Het brood is gaar als deze aan de onderkant hol klinkt
  • Laat het gebakken brood minimaal 30 minuten afkoelen voordat deze gesneden en gegeten wordt