Recept: volkoren rozijnenbrood
Met dit recept maakt u thuis een volkoren rozijnenbrood. Dit recept is goed voor 1 brood.
Wat is er nodig
- 500 gram volkorenmeel
- 300 gram donkere rozijnen
- 7 gram gist
- 8 gram zout
- 2 theelepels kaneel
- 10 gram lichtbruine basterdsuiker
- 350 ml lauwwarm water
- 20 gram ongezouten roomboter
- Olijfolie (liefst walnotenolie) om kom in te vetten
Voorbereiding
- Bereid de rozijnen het liefst de avond voordat u het brood gaat bakken voor. Doe de rozijnen in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten wellen. Vervolgens giet u de rozijnen af.
Bereiding
- Meng het gist, de basterdsuiker en 100 mililiter lauwwater in een kom
- Dek de kom af en laat het 10 minuten staan
- Doe de bloem, het zout, het kaneel en de ongezouten roomboter in een andere kom, schenk hier de overige 250 mililiter water bij en het eerder gemaakte water met gist
- Kneed het mengsel in 10 minuten tot een deeg met de hand, of met een keukenmachine met deeghaak
- Voeg de rozijnen toe en kneed het mengsel in 5 minuten tot een deeg en vorm een bal van het deeg
- Vet een kom lichtjes in met olijfolie (het liefst walnotenolie)
- Leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 1 uur rijzen
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
- Druk de lucht uit het deeg en vouw deze in de gewenste vorm
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop
- Snijd het deeg aan de bovenkant in, bestrijk het met water en strooi er lichtjes meel op
- Bak het brood in circa 35 tot 40 minuten gaar. Het brood is gaar als deze aan de onderkant hol klinkt
- Laat het gebakken brood minimaal 30 minuten afkoelen voordat deze gesneden en gegeten wordt